Onko CoolBasic vielä hengissä?

Muu yhteisön välinen keskustelu.
Post Reply
Bowlman84
Newcomer
Posts: 2
Joined: Sat Oct 10, 2020 11:06 pm

Onko CoolBasic vielä hengissä?

Post by Bowlman84 »

Palasin koodaamisen pariin vuosien tauon jälkeen. Selailin läpi eri kieliä ja moottoreita, mutta kappas, kappas, mieli teki takaisin tähän loistavaan CoolBasic kieleen ja editoriin. Tässä vaan on sitä jotain. Kysymys kuuluukin, että onko CoolBasic totaalisen kuollut? Käyttääkö kukaan enää tätä? Missä entiset Coolbasic käyttäjät ovat nykyään ja mitä kieltä/moottoria nykyään käytetään?

Itseäni kiinnostaa enemmän hieman pienempimuotoisempi koodailu. Mutta jos sitä innostuu (ja ainahan sitä), niin miksi ei vähän isompikin projekti. Onko joku kieli tai jatkumo minne suosittelisitte suuntaamaan katseet? Jos pohjalla Coolbasic ja sitä aikaisemminkin muutamat muut basic-kielet? Unityä kokeilin, mutta en siihen oikeen päässyt sisälle. Giga kaupalla asennettavaa ja yhtä sun toista työkalua ja kirjastoa. Se tuntuu aika paljolta jos mieli tekee tehdä esim. Arkanoid-klooni tms. Koodin kirjoittaminen käsin on ollut aina se juttu. Eli valmiit muotit ja drag and drop jutut ei välttämättä iske. Tosin avoimin mielin erilaisten juttujen kanssa.

Vähän haaveilen jostain päivitetystä Coolbasic -tyylisestä työkalusta. Mutta jossa kuitenkin on se kohtuu yksinkertainen basic-tyyppinen lähestyminen. Jo vuosia sitten muistan että CoolBasic ei nopeudensa puolesta kilpaile muiden työkalujen tai moottoreiden kanssa ja kyllähän se nopeasti tulikin vastaan. Vaikka optimoitua koodia kuinka koittaisi kirjoittaa. Se ja muutamat pikkujutut kun saisi ajan tasalle, niin tässä olis kyllä täydellinen työkalu itselle. Mitäs sanotte? Onko suosituksia toisaalle, vai pysynkö tässä? Olenko ehkä missannut jonkun päivitetyn version? Ehkä projekti kulkee nykyään toisella nimellä?

Ja vielä loppuun kysymyksenä että onko jossain vielä jotain Coolbasic yhteisöä missä vois jutskailla aiheesta? Irkkauksen lopetin jo vuosia sitten. Siellä muistaakseni jossain kanavalla tuli roikuttua. Mikäli tätä kukaan enää lukee, niin propsit CoolBasicille ja sen tekijälle. Lämmöllä tätä aina muistellaan ja haaveena että ehkäpä tämä joku päivä tästä vielä heräis henkiin. Kiitos.
User avatar
valscion
Moderator
Moderator
Posts: 1597
Joined: Thu Dec 06, 2007 7:46 pm
Location: Espoo
Contact:

Re: Onko CoolBasic vielä hengissä?

Post by valscion »

Kyllä täällä vielä ainakin itse välillä käyn tarkistelemassa foorumeita, vaikka hiljaistahan täällä on. Tietääkseni uuden CoolBasicin kehitys on jäissä eikä todennäköisesti ole tapahtumassa mutta en toki ole projektissa ollut mukana niin en osaa sanoa :).

Itse olen nyt seitsemän vuotta ollut sellaisen firman tekkipuolesta vastuussa kuin Venuu ja työpäivien ajat kuluu lähtökohtaisesti sen puolen koodihommiin ja CTO-hommiin. CoolBasic tai vastaava silti olisi kovin hauska leikkimistyökalu vapaa-ajalle, mutta kun macilla työskentelen niin nykyisenkin CB:n pyörimään saaminen sinne on suhteellisen haastavaa.

Erinäisiä JS-pelimoottoreita on tullut vilkuiltua ja vähän kokeiltua mutta en ole mistään saanut yhtä jeppistä fiilistä kuin CoolBasicista aikoinaan.
cbEnchanted, uudelleenkirjoitettu runtime. Uusin versio: 0.4.1 — Nyt myös sorsat GitHubissa!
NetMatch - se kunnon nettimättö-deathmatch! Avoimella lähdekoodilla varustettu
vesalaakso.com
User avatar
Jare
Devoted Member
Posts: 874
Joined: Mon Aug 27, 2007 10:18 pm
Location: Pori
Contact:

Re: Onko CoolBasic vielä hengissä?

Post by Jare »

Et ole missannut mitään päivitystä - uusin versio on julkaistu muistaakseni vuonna 2005 :D . Eikä ole myöskään toista kehitteillä olevaa ohjelmointikieliprojektia, mihin yhteisö olisi siirtynyt. Vuosia sitten oli näitä erilaisia yhteisön jäsenten aloittamia tähän liittyviä projekteja (lienevät kaikki epäaktiivisia). Osa näistä on ehkä vähän offtopic tähän keskusteluun, mutta voi niistä riemua olla, jos kaipaa uusia ominaisuuksia CB-koodailuun:
- ChaosBasic (tekijä: Dibalo) Täysin CB:stä erillinen ohjelmointikieli. Omat kokeiluni jäivät aika lyhyeen. Muistaakseni funktioissa ei voinut viitata funktion jälkeen tuleviin muihin funktioihin, vaan aina aiemmin määritettyihin funktioihin, mikä vaikeutti testailujani silloin aikoinaan. En muista, korjattiinko tämä ongelma. Joka tapauksessa chaosbasic.com-sivustoa ei enää näytä olevan olemassa.
- cbEnhanted uudelleenkirjoitettu runtime CoolBasicille. Valscionin allekirjoitus muistutti minua tästä :). Nyt en muista, olenko tätä koskaan kokeillut. Pitäisiköhän joku päivä? :)
- Oliko joku tehnyt vaihtoehtoisen kääntäjänkin? Vai meninkö nyt vain sekaisin kun pohdin tuota uudelleenkirjoitettua runtimea?
- Preprocessor ainakin löytyy, toki se ei korvaa alkuperäistä kääntäjää, mutta antaa lisää ominaisuuksia käännösprosessiin.
- Kirsikaksi kakun päälle vähän pienempi korjaus CoolBasiciin: Modattu CB Alkuperäistä kääntäjää on muokattu siten, että kääntäjä ei kaadu, jos ohjelmassa on funktioita enemmän kuin 128 (tjsp). Välttämätön heti kun CB-projektisi alkaa kasvaa :). Harmi tosin että tuossa ei taida latauslinkit-toimia. Pitäisiköhän itse uploadata omalta koneeltani johonkin saataville...

Sanoisin, että CoolBasicilla voi ihan nostagiamielessä edelleen jotain koettaa tehdä, ja jos sitten kengät tuntuvat jäävän pieniksi, niin koodaa siinä vaiheessa projektisi uudestaan jollain toisella kielellä, onpahan käynyt enemmän selville, mitä ominaisuuksia toiselta ohjelmointikieleltä kaipaat :).

Itse opettelen tällä hetkellä Pythonia - tosin en pelien tekemistä varten, vaan sitä käytetään tekoälyopinnoissani. Yritän myös väkertää jotain Raspberry Pi:llä, jossa hyödynnän Pythonia.
Bowlman84
Newcomer
Posts: 2
Joined: Sat Oct 10, 2020 11:06 pm

Re: Onko CoolBasic vielä hengissä?

Post by Bowlman84 »

Kiitos selkeästä vastauksesta. Jotain näitä purkkavirityksiä ja "laajennuksia" selailinkin, mutta melkeen kaikista on linkit kuollu. Joku ohjaintuki esim. kiinnostaisi ja ilmaisesti ihan mahdollinen, mutta en kovalla Googlettelullakaan mitään voimassa olevaa löytänyt.

Kaikkea pientä probleemaa ja rajoitusta on tullut vastaan. Huono tuki ulkoisille fonteille. Osan fonteista voi ladata ja ne toimii, mutta osa taas ei. En löytänyt mitään eroa toimivien ja toimimattomien fonttien kanssa. Ehkä joka viides tai joka kymmenes random fontti toimi. En tosin fonteista ja niiden sielunelämästä paljoakaan tiedä.

Vastaan tuli myös rajoitus äänien käytöstä. Ne oli rajattu 16bittiin ja 44100khz näytteenottotaajuuteen. Mikä ei yksistään ole välttämättä maailmanloppu, mutta kun näitä pieniä asioita alkaa kasaantumaan. Silti itse koodaaminen ja tekeminen tuntuu mukavalta ja kotoisalta. Manuaalikin on niin kätevästi käytettävissä, jos jotain tarvitsee tarkistaa.

Oon tässä reilun kuukauden ajan työstänyt pientä peliä, joka on toiminu enemmän harjotuksena. Alkaa olemaan sekin viittä vaille valmis. Vaikka sitä sitä tuskin kukaan tulee pelaamaan, niin sen tekeminen on ollut opettavaista ja hauskaa. Mukava on ollut palata ainakin hetkeksi myös CoolBasic:in pariin, oli siitä sitten hyötyä tai ei. Tsekkaampa vielä noi muut jutut ja linkit mitä laitoit.
User avatar
valscion
Moderator
Moderator
Posts: 1597
Joined: Thu Dec 06, 2007 7:46 pm
Location: Espoo
Contact:

Re: Onko CoolBasic vielä hengissä?

Post by valscion »

Modattu CB ...snip... Harmi tosin että tuossa ei taida latauslinkit-toimia. Pitäisiköhän itse uploadata omalta koneeltani johonkin saataville...
Pitäisi tuolta cbEnchantedin repositorystä GitHubista löytyä sama modattu kääntäjä :) https://github.com/cb-hackers/cbEnchant ... mpiler/IDE

cbEnchantedissa on muutamia puutteita ja bugeja, niitä löytyy täältä ja saa raportoida lisääkin jos löytyy niin muut tietää, mitkä asiat ei välttämättä toimi: https://github.com/cb-hackers/cbEnchanted/issues

Oma intoni aikanaan loppui kun en saanut cbEnchantedia nätisti pyörimään macbookillani vaan enemmänkin meinasi koko kone mennä välillä jumiin https://github.com/cb-hackers/cbEnchanted/issues/169
Oon tässä reilun kuukauden ajan työstänyt pientä peliä, joka on toiminu enemmän harjotuksena. Alkaa olemaan sekin viittä vaille valmis. Vaikka sitä sitä tuskin kukaan tulee pelaamaan, niin sen tekeminen on ollut opettavaista ja hauskaa.
Kannattaa ihmeessä postata vaan uutta ketjua Projektit-alueelle viewforum.php?f=11 — voi sieltä pari tyyppiä yrittääkin testata peliä :)
cbEnchanted, uudelleenkirjoitettu runtime. Uusin versio: 0.4.1 — Nyt myös sorsat GitHubissa!
NetMatch - se kunnon nettimättö-deathmatch! Avoimella lähdekoodilla varustettu
vesalaakso.com
Warlock
Member
Posts: 79
Joined: Thu Jul 31, 2008 11:08 pm

Re: Onko CoolBasic vielä hengissä?

Post by Warlock »

Tulee täällä käytyä vuoden tai kahden välein, tosin CoolBasiciin en ole varsinaisesti koskenut aikoihin. Töissä tulee puuhailtua C++ ja vähän muilla, mutta mukava olisi pitkästä aikaa saada tekosyy (ja aikaa...) väkertää jotain pientä CB:llä.
Bowlman84 wrote: Sat Oct 10, 2020 11:26 pm Ja vielä loppuun kysymyksenä että onko jossain vielä jotain Coolbasic yhteisöä missä vois jutskailla aiheesta? Irkkauksen lopetin jo vuosia sitten. Siellä muistaakseni jossain kanavalla tuli roikuttua. Mikäli tätä kukaan enää lukee, niin propsit CoolBasicille ja sen tekijälle. Lämmöllä tätä aina muistellaan ja haaveena että ehkäpä tämä joku päivä tästä vielä heräis henkiin. Kiitos.
Komppaan yhteisöä! Onko missään Discord-kannua CoolBasicille?
Image
Latexi95
Guru
Posts: 1165
Joined: Sat Sep 20, 2008 5:10 pm
Location: Lempäälä

Re: Onko CoolBasic vielä hengissä?

Post by Latexi95 »

Warlock wrote: Mon Oct 19, 2020 1:56 pm Komppaan yhteisöä! Onko missään Discord-kannua CoolBasicille?
Itseasiassa on: https://discord.gg/H92UxbX

Luotiin tuollainen viimevuoden CB miitin yhteydessä. Enemmän keskustelua on irkin puolella #coolbasic @ IRCnet, mutta voisi koittaa aktivoida tuota Discord kanavaa. Sinne saa tulla huutelemaan.
Post Reply