Page 1 of 1

CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Sun Feb 22, 2009 9:44 pm
by Joku vaan
Itse ainakin pidän ohjekirjaa tärkeänä osana Coolbasicin oppimista.
Ohjekirja antaa melkein kaikkeen vastauksen.
Ainoa mitä jäin kaipaamaan oli peliopas joka tulee luultavasti seuraavaan versioon.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Sun Feb 22, 2009 9:54 pm
by Jare
Onhan tuo ohje erinomainen - varsinkin kun ottaa huomioon, että se on suomenkielinen. Mutta kannattaa ottaa huomioon, että siinä tulevaisuudelle luvattuja asioita tuskin on tulossa (ainakaan pitkään aikaan). Ohje on kaikilta osilta yli kolme vuotta vanha ja suurimmalta osalta vielä vanhempi. Näin ollen peliopasta siihen tuskin on tulossa.

Mutta siinä olet oikeassa, että tuo ohje on laadultaan erinomainen.

Kun CoolBasicista joskus tulee uusi versio, voinemme toki odottaa, että uuteen manuaaliin tulee myös pelioppaita. Tällä hetkellä pelioppaiden korvikkeena toimii hyvin Oppitunnit, jotka löytyvät editorin valikosta.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Sun Feb 22, 2009 11:55 pm
by Awaclus
Hyvä nettiselainhan tuo on.

Niin, siis manuaali on kyllä tosi tärkeä ja laadukas, mutta joiltakin osin toivoisin siihen vielä jotain tarkennuksia, esimerkiksi tyypit piti lukea varmaan sata kertaa </liioittelu>, ennen, kuin tajusin, miten ne oikeasti toimivat. Mutta tyyppejä lukuunottamatta ohjeet on aika lailla täydelliset ja onhan tyypit aika hankala oppiakin, jos ei ole ennen mitään vastaavaa käyttänyt.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Mon Feb 23, 2009 12:32 am
by Koodiapina
Manuaalin taulukkoesimerkki on kyllä ihan vihoviimeinen, ei sovellu millään tavalla opetustarkoituksiin. Kyllä se oli Ezben tyyppikokoelma-opas josta niiden toiminnan viimein opin, vaikka ne käytiinkin läpi hieman hutaisten ja sivuasiana. Muuten CoolBasicin manuaali on ollut kaikin puolin korkeatasoinen ja kattava.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Mon Feb 23, 2009 7:37 am
by Zero
Juuri tällainen palaute on minulle tärkeää, jotta manuaalia voidaan tulevaisuudessa parantaa. Antaa tulla :)

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Tue Feb 24, 2009 12:35 am
by MAVmaggot
Tosiaan, ilman suomenkielisyyttä en varmasti koodailisi nyt, alotettuani cb:n ei minulla ollut oikein minkään näköistä englanninkielen taitoa. Taulukkoesimerkkiä lukuunottamatta kaikki kohdat ovat imho moittettomia, esimerkit ovat olleet myös tärkeitä ajatellen pastee ja muokkaa-systeemiä. Jos parannusta haluttaisiin tuolle, niin sanoisin että nuo pelioppaat olisivat suuri apu, sekä tehtävät voisivat opettaa enemmän esim. purkkakoodin välttämistä, vähempää muistin käyttöä ja kaikkea muuta hyödyllistä. Eli tyyliin, tee joku peli johonkin rivimäärään, älä käytä enempää muuttujia kun sen ja sen verran yms. C1 on ainoa tehtävä imho missä on oikeanlaiset kriteerit, eli enemmän sellasia. Mutta oppimisen kannalta manuska on ollut ehdottomasti ehdoton.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Sun Mar 08, 2009 2:13 am
by Jonez
Lopullista (=ensimmäistä julkaistua) versiota silmällä pitäen tarvitaan tosiaan kunnollinen, suomenkielinen manuaali, jotta uusi syntaksi ja uudet komennot saa helposti sulatettua, sekä me vanhat cb:läiset, että uudet jäsenet. Kynnyksen täytyy olla tarpeeksi matala etteivät nuoremmatkaan aloittelevat koodarit kaikkoaisi. Manuaalilla on erittäin merkittävä osuus tässä.

Tämän viestin tarkotuksena ei ollut täysin toistaa pelkästään mitä muut ovat sanoneet.
Kun uusi manuaali on lopulta ulkona V3:n kanssa, on sekä Zeron että cb-yhteisön syytä ajatella ulkomaisia ohjelmoijia. Mielestäni tällä kertaa pitäisi panostaa myös tuohon englanninkieliseen manuaaliin. Sen täytyy olla yhtä kattava kuin suomenkielinen, mutta mikä tärkeämpää, siihen täytyy olla yhtä helppo pääsy, mieluiten suoraan editorista (riippuen minkälainen systeemi V3:n tulee). Tämä on varma tapa rikastuttaa käyttäjäkuntaamme, joka on ehtynyt aika pieneksi tämän pitkän paussin aikana.

Nykyiseen cb:hen on (tai oli) olemassa englanninkielinen, enemmän tai vähemmän kattava manuaali, mutta se oli hankalasti saavutettavissa, enkä usko että inspiroi ulkomaisia käyttäjiä paljonkaan käyttämään cb:tä. Ymmärrän että nykyinen cb on vain beta-asteella, eikä siksi ole ollut olennaista tehdä kunnollista, englanninkielistä manuaalia.

Kuka tietää, jos joskus lopulta saamme kunnollisen, monikulttuurisen yhteisön, voi manuaalin kieli laajentua entisestään vaikkapa Saksaksi ja siitä eteenpäin.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Sun Mar 08, 2009 2:29 pm
by Zero
CoolBasic V3 lokalisoidaan täydellisesti sekä suomeksi että englanniksi manuaalin, esimerkkien, työkalujen, tutoriaalien, web-sivujen, foorumien ja kaiken muunkin kannalta. Sekä suomenkielinen että englanninkielinen sisältö tulee olemaan heti julkaisusta asti saatavilla.

Jos yhteisö lähtee siitä kasvamaan, saattaa lisäksi käydä niin, että joku vapaaehtoinen lokalisoi ainakin osan sisällöstä omalle kielelleen ;)

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Fri Mar 13, 2009 6:28 pm
by kaneli2000
Manuaali on CoolBasicin perusta. Jos ei moista olisi, niin mistäs saamarista kaikki kiva opittaisiin?

Itse ainakin käytän manua aina, kun sattuu tulemaan ongelma, siitä vaan hakuun ja ongelmakomennon ohjeet ja esimerkit. Niilä se yleensä selviää, ja jos ei, niin onhan täällä huima nettiyhteisö ; ).

Ja silloin kun aloitin koodimisen, niin vaikka Learning Center oli perustana, kyllä manu aina auttoi kun ongelma tuli. Jos ei moista olisi, modeilla olisi täällä melkoisesti hommia.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Mon Apr 20, 2009 8:15 pm
by Ruuttu
Joo, suomenkielinen manuaali oli tosiaan kullanarvoinen kaveri kun otin ensimmäisiä askeleitani ohjelmoinnin maailmaan. (Yäk, mikä kliseinen sivumaku lauseen loppupuolella...) Manuaalin laadukkuudesta kertoo hyvin se, että opin kokonaisen ohjelmointikielen kaksitoistavuotiaana ilman kenenkään muun kuin manuaalin apua.

Ainoa heikko kohta manuaalissa on ajoittain sen rakenne. Tarkoitan että sisältö on lähes poikkeuksetta moitteetonta, mutta sen löytäminen saattaa olla hankalampaa - minä esimerkiksi olin käyttänyt CoolBasicia jo kuukausia, ennen kuin lopulta satuin törmäämään manuaalin "Tietotyypit" -osioon. Jonkinlainen sivukartta olisi kiva - tai ehkä kaiken tarvittavan tiedon voisi koota lyhenneltynä jonkinlaiselle "Lue tämä niin tiedät kaiken" -sivulle, josta myös linkitettäisiin manuaalin muihin osiin.

En ole varma, oliko Zero tai joku muu maininnut tästä jotain, mutta olisi tosiaan kätevää jos CoolBasicin manuaali toimisi oletuksena suoraan verkossa - jotta tieto olisi aina ajan tasalla. Jos tällainen online -manuaali toteutetaan, olisi mukavaa jos artikkeleita voisi muokata wikipedia -tyylisesti - tai vaikkapa kommentoida artikkeleita ja ehdottaa niihin sopivia lisäyksiä. Tietysti tällaisenkin yhteisön vahtiminen tuottaisi lisävaivaa, joten manuaalin pitäisi mielellään pitää itsestään huolta - niin että vain tietyn verran "joo" -ääniä saaneet artikkelit hyväksytään, ja että kenellä tahansa on mahdollisuus "leimata" asiaton/laaduton sisältö.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Tue Apr 21, 2009 9:38 am
by Zero
V3 editorissa on mahdollista valita käyttääkö oletuksena online vai offline-versiota.

Tulevasta manuaalista on kerrottu lisää täällä:
http://www.coolbasic.com/blog/?p=179

Suomeksi tiivistettynä viesti menee jotakuinkin näin:
- Rakennetta parannetaan, tieto on ryhmitelty paremmin
- Kattavuutta parannetaan
- Sama manuaali sekä online että offline (offline-versiota päivitetään säännöllisesti)
- Saattaa olla mahdollista, että käyttäjät voivat kirjoittaa kommentteja online-versioon

Yleisesti ottaen pyrin parantamaan manuaalin laatua kaikilla osa-alueilla.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Mon Jun 15, 2009 12:09 am
by Jare
Versiohistoria olis kiva manuaalissa. Onhan toki tuossa nykyisessäkin sellanen, mutta aattelin paljon laajempaa. Manuaalin etusivulta saisi auki versiohistorian, jossa olisi yleiskatsaus muutoksista sekä versioiden julkaisupäivämäärät. Jokaisella komennolla (ja funktiolla sekä luokalla yms.) voisi olla myös oma versiohistoria näytettynä omalla manuaalisivullaan vähän samaan tapaan kuin php.net:in online-dokumentaatiossa. Oikeastaan komentokohtainen versiohistoria voisi aueta vaikka toiselle sivulle linkistä, jolloin se ei veisi tilaa itse ohjesivulla. Tämä helpottaisi vanhan koodin ymmärtämistä ja muuntamista, jos joidenkin komentojen/funktioiden syntaksi ja parametrit muuttuvat tulevaisuudessa.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Mon Jun 15, 2009 7:08 am
by Zero
Komentokohtainen (tässä tapauksessa "sivu-kohtainen") versiointi on nyt jo otettu huomioon :)

CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Sun Mar 20, 2011 9:02 am
by Execute
Kyllähän ne hyvät ovat mutta Type-rakenteiden selittämisessä on ongelmia. Myös Dim/Field rakenteet on selitetty mielestäni oudohkosti. Ohjekirjasta on myös vaikea löytää komentoja. Itseasiassa en tietäisi mikä on PointObject jos en olisi ollut lukemassa näitä foorumeita puoli vuotta ennen MakeMEMBlok on myös vaikea löytää koska näistä ei ole annettu havainnollistavaa esimerkkiä oppitunneissa.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Sun Mar 20, 2011 1:53 pm
by TukeKoodi
Itselleni tuo manuaali on tullut monesti erittäin hyödylliseksi. Esimerkiksi select...casen opin kokonaan sieltä.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Sun Mar 20, 2011 2:01 pm
by ItzRaines
Varsin hyödyllinen on ollut. Monesti olen joutunut tsekkaamaan, että miten joku koodi pätkä menee. Erittäin kätevä.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Tue Mar 22, 2011 2:55 pm
by valscion
Execute wrote:Ohjekirjasta on myös vaikea löytää komentoja. Itseasiassa en tietäisi mikä on PointObject jos en olisi ollut lukemassa näitä foorumeita puoli vuotta ennen MakeMEMBlok on myös vaikea löytää koska näistä ei ole annettu havainnollistavaa esimerkkiä oppitunneissa.
Mielestäni komennot on järjestelty aika loistavasti eri kategorioihin että jos vain jaksaa lukea niitä lyhyitä komentojen selityksiä esim. Objekti-komentojen kohdalla niin sillä pääsee jo pitkälle.

En ainakaan itse ole kokenut tarvetta sille että oppitunneissa kerrottaisiin jostain niinkin vaikeasta asiasta kuin muistipalat. Mielestäni muistipalojen ohjeet ovat kuitenkin tarpeeksi hyvin tehty manuaalissa että niistä saa tarpeellisen käsityksen. Kuitenkin kaikki muistipala-komennot on merkitty ilmoituksella *edistyneemmille käyttäjille*. Ilman niiden osaamistakin pärjää.

Jos kuitenkin tulee ongelmia jonkun komennon etsimisen kanssa niin vielä on jäänyt vaihtoehdoksi manuaalin hakutoiminto. Sen avulla pitäisi jo osata löytää oikea komento.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Wed Mar 23, 2011 2:43 pm
by TukeKoodi
VesQ wrote: Jos kuitenkin tulee ongelmia jonkun komennon etsimisen kanssa niin vielä on jäänyt vaihtoehdoksi manuaalin hakutoiminto. Sen avulla pitäisi jo osata löytää oikea komento.
Kyllä, ja voihan foorumeilta kysyä jos ei löydy:

Code: Select all

//Ongelma
Repeat
     If manuaali_haku = False then goto cb:n foorumit
     If manuaali_haku = True then end

     Drawscreen

Forever

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Fri Mar 25, 2011 2:45 pm
by naputtelija
Itse en osaa koodata ilman opasta kun kaikki komennot unohtuu heti.

Re: CoolBasic - ohjekirja Mitä mieltä olette ohjeista?

Posted: Fri Mar 25, 2011 7:07 pm
by ukkeli
naputtelija wrote:Itse en osaa koodata ilman opasta kun kaikki komennot unohtuu heti.
Eikö se ole juuri ohjelmointia, että muistaa ne komennot sun muut 8-) .

No itseni mielestä tämä ohje on mahtava. Sieltä löytyy kaikki tärkeä.. Ehkä typet oli liian hankala, mutta itse opin ne opettelemalla AMMUKSET 2 tutoriaalin(opettelin sen ulkoa...). Kyllä se siitä.

Omasta mielestä v3 tarvitsee kunnon typetutoriaalin, ja 3D opetettais kunnolla...