Page 1 of 60

Offtopic (I/2012)

Posted: Tue Jan 03, 2012 12:45 pm
by Pettis
Uusi vuosi, uudet kujeet, uusi offtopic.

Jatketaan perinteikästä linjaa ja pilkotaan jättiketju pienempiin osiin. Sarjan edelliset viestiketjut ovat:
Offtopic (I/2009)
Offtopic (I/2010)
Offtopic (II/2010)
Offtopic (I/2011)


Offtopic

Tässä ketjussa voi keskustella vaikkapa päivän säästä tai sen suosikkilaulajan tai -näyttelijän edesottamuksista. Tämä viestiketju on siis ketju jossa voit postata ne vähäpätöisimmät asiat jotka eivät ihan omaa viestiketjua tarvitse. Voit siis kirjoittaa vaikka terveisesi mummolasta tänne.

Vaikka viestiketjun nimi on offtopic ei se tarkoita sitä, että täällä voisi keskustella ihan mistä tahansa. Foorumin säännöt pätevät edelleen täälläkin. Viestiketjua seurataan kuten muitakin ja tarvittaessa toimintaan tullaan puuttumaan. Näitä offtopic-ketjuja on ollut muutama ja jokainen niistä on päättynyt siihen että meininki karkaa käsistä.

Banniruletti

Esimerkiksi seuraavat toimet ovat offtopicissa olleet varsin yleisiä ja johtavat pikabannivoittoihin:
 • Täysin asiattomat viestit
 • Loukkaavat viestit
 • Törkeät kuvat
 • Sisällöttömät viestit
 • Chattaily
 • Liiallinen kiroilu
 • Toisten ihmisten julkinen arvostelu
 • Toisille ihmisille naureskelu
 • Pikkumoden leikkiminen
 • Kielipoliisin epäviralliset tehtävät
Foorumin säännöt pätevät siis täälläkin.

Muuta

Mikäli meininki karkaa käsistä ei offtopicin sulkeminen tuota ongelmia. Valvojat ja foorumin ylläpitäjät voivat sulkea kaikki viestiketjut parilla klikkauksella viestiketjun suosiosta tai suuruudesta huolimatta. Tarpeen vaatiessa offtopicin sulkeminen ei aiheuta kenellekään tunnontuskia vaan tilanteen jossa foorumeiltä kielletään offtopic kokonaan (ei, se ei ole sallittua muualla).

Vastuuvapaus

Offtopic ketjuun postaaminen ja etenkin sen lukeminen tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla. Emme vastaa pienessä maistissa lähettämistäsi tai raivon vallassa postatuista viesteistäsi - vastaat niistä ihan itse (katso myös kohta banniruletti). Emme myöskään suosittele viestiketjun liiallista lukemista, emmekä vastaa esimerkiksi viestiketjun lukemisen mahdollisesti aiheuttamista aivovaurioista tai liiallisen naurun aiheuttamista vatsakivuista.

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Tue Jan 03, 2012 12:50 pm
by elmo123
Noniin, nyt kaikki maailmanloppufanaatikot laskevat yhdessä ensi jouluaatonaatonaatonaattoon. Kun aika koittaa ilman minkäänlaista loppua, he sopivat vain uuden päivämäärän, jonka "kokenut" maailmanloppujen ennustaja valitsee.

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Tue Jan 03, 2012 1:37 pm
by axu
(edellisen vuoden ketjusta:)
Astigma wrote:En ole koskaan loistanut todennäköisyyslaskennassa, mutta eikös tässä tilanne ole periaatteessa sama kuin heittäisit samaa noppaa n kertaa ja sitten katsotaan mitä silmälukuja saatiin.
Esimerkiksi todennäköisyys sille, että kolmella nopalla saadaan pari (eli kolmesta nopasta kaksi osoittaa samaa lukua) on 1/6 * 1/6 * 5/6 + 1/6 * 5/6 * 1/6 + 5/6 * 1/6 * 1/6 = 7,96 %. Tuossa siis 1/6 tarkoittaa juuri jotain tiettyä lukua ja 5/6 sitä, että kyseisen nopan silmäluku on eri kuin kyseinen mikä on kahdella muulla nopalla. Toisin sanoen yleiskaava sille, että n:llä nopalla saadaan x samaa silmälukua on C(n, x) * ((1/6)^x * (5/6)^(n - x)). C(n, x) tarkoittaa siis "n yli x" merkintää. Lue lisää osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Kombinaatio.
axu wrote: Kiitos. En tosin näe, miksi oletat, että viimeisen nopan täytyy näyttää eriä lukua, sillä kyllähän kolme samaa lukua sisältää myös parin. Tämähän yksinkertaistaa laskutoimitusta : 1/6*1/6 + 1/6*1/6 + 1/6*1/6 = 3*(1/6^2) = 8,33%. Ja yleisemmin n*(1/6^x). Tämä tosin ei auttanut eteenpäin alkuperäisen ongelman kanssa, jossa haetaan tiettyjä silmälukuja.
Kyllähän tuo kombinaatio tuttu käsite on. Käytinhän sitä omassakin viestissä, tosin en tiennyt, että se ilmoitetaan muodossa C(n, r) vaan käytin laskinten käyttämää n nCr r -muotoa.
EDIT:

Tarkemmin ajatellen tuo kaavahan pitäisi olla n*(1/6^(x - 1)). Eihän ensimmäisellä nopalla ole väliä, minkä luvun saa jos mikä tahansa pari on käypä.
EDIT2:
Eipä tämä kaava sittenkään ole toimiva. Jos noppien lukumäärä on tarpeeksi iso, niin todennäköisyys nousee yli yhden :D Eli pitäisi ottaa huomioon vielä jotain.

Astigma wrote: Oletin sen siksi, koska ajattelin, että sinulle käy vain pari eikä kolmosia lasketa mukaan. Huomasin omassa kaavassani kuitenkin virheen, joka selittää sen miksi todennäköisyys nousee yli yhden. Riittää, että lasketaan (1/6)^(x-1) * (5/6)^(n - x), koska sillä ei ole merkitystä missä järjestyksessä nopat on heitetty. Jos haluat muokata kaavaa siten, että myös kolmoset ovat pari, niin silloin kaava on muotoa (1/6)^x.

Joka tapauksessa sinun pitäisi ehkä selittää ongelmaasi tarkemmin, jotta pystyisi antamaan paremman kaavan. Mitä tarkoitat sillä, että haetaan tiettyjä silmälukuja? Alla esimerkkejä kolmen nopan silmälukukombinaatioiden todennäköisyyksistä:

Pari: 1/6 (myös kolmoset mahdollista)
Kolmoset: 1/6 * 1/6
Kaikki eri lukuja: 5/6 * 4/6
Kolme peräkkäistä lukua: 3/6 * 2/6 * 1/6
Kaikki parillisia/parittomia: 3/6 * 2/6 * 1/6
jne...

Noistahan esim "kaikki eri lukuja" ei voi enää toteutua kun noppia on 7 tai enemmän. En tiedä menikö vieläkään oikein, kun näin myöhään rupesin taas ajattelemaan, mutta ehkäpä jo oikeanpaan suuntaan :)
Ymmärrän, että kerron ongelman hieman hankalasti. Tuntien googlettelukaan ei tuota mitään tulosta, kun en keksi hakusanoja, joilla kuvata tätä ongelmaa.
Yritän nyt selittää mahdollisimman selvästi: Haen todennäköisyyttä mielivaltaiselle yhdistelmälle, oli se sitten tietty pari, tietty suora taikka "143XX" (ei kuitenkaan yleinen pari, suora tai muu yhdistelmä, jossa noppien silmälukujen pitää olla suhteessa toisiinsa). En tiedä, onko sellaista kaavaa tai algoritmia, mikä ottaisi kaikki tapaukset huomioon.
Tällä hetkellä onnistuu tietenkin ratkaisu löytymään, kun käydään kaikki vaihtoehdot systemaattisesti läpi ja verrataan onnistuneita yrityksiä kaikkiin yrityksiin. Seuraava ohjelmanpätkä osaa tehdä tämän, kun noppia on 4:

Code: Select all

Dim Goal$, CurGoal$

Repeat
  Repeat
    Goal = Input("Tavoiteltu 4:n nopan yhdistelmä (X=ei väliä): ")
    DrawScreen
  Until KeyHit(28) And Len(Goal) <= 4
  CloseInput
  
  AddText "Tavoiteltu 4:n nopan yhdistelmä: " + Goal
  
  Goal = Replace(Goal, "X", "")    //X:t eivät vaikuta, joten ne voidaan poistaa heti
  Tot = 0               //Yritysten laskuri (lopussa 6^4)
  Suc = 0               //Onnistumisen laskuri
  For i1 = 1 To 6
    For i2 = 1 To 6
      For i3 = 1 To 6
        For i4 = 1 To 6
          CurGoal = Goal
          i = InStr(CurGoal, Str(i1))
          If i > 0 Then CurGoal = StrRemove(CurGoal, i, 1)
          i = InStr(CurGoal, Str(i2))
          If i > 0 Then CurGoal = StrRemove(CurGoal, i, 1)
          i = InStr(CurGoal, Str(i3))
          If i > 0 Then CurGoal = StrRemove(CurGoal, i, 1)
          i = InStr(CurGoal, Str(i4))
          If i > 0 Then CurGoal = StrRemove(CurGoal, i, 1)
          
          If Len(CurGoal) = 0 Then Suc = Suc + 1
          Tot = Tot + 1
        Next i4
      Next i3
    Next i2
  Next i1
  
  AddText "Todennäköisyys: " + (Suc * 100.0 / Tot) + "%" 
  AddText "" 
Forever
Mutta jos haluat muita, kuin 4:n nopan todennäköisyyksiä, pitäisi ohjelmaa mennä muuttamaan. Joko nyt valkenee?

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Tue Jan 03, 2012 5:05 pm
by KilledWhale
Kyllä näyttää CoolBasicin merkitys suomalaisten ohjelmoijien saralla olevan melko iso, kun Datatähden finaalissa näkyy tänä vuonna olevan neljä CoolBasic-foorumeilla pyörivää tai pyörinyttä ohjelmoijaa :)

CB-piireistä jatkossa on minun lisäkseni Henkru, Joxu sekä Sami345, joka tarkoittaa että yli neljäsosa finalisteista on joskus koodaillut CoolBasicilla (luultavasti jopa aloittanut ohjelmoinnin cb:n parissa)
Aiempina vuosin mukana on näkynyt myös Jonhu sekä Dante.

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Tue Jan 03, 2012 5:21 pm
by Sly_Jack0
Piti itsekin osallistua Datatähteen tänä vuonna, mutta missasin sen. =( Ens vuonna täytyy sitten olla paremmin hereillä.

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Tue Jan 03, 2012 5:29 pm
by MaGetzUb
Itsekin olisin halunnut osallistua Datatähteen, mutta tiedän juuri tämän cb foorumin tason.. Ei minusta olisi kyllä paljoa vastusta. :D
Mutta niin koko internetti painaa mansikan verran? :D Mielenkiintoinen video.

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Tue Jan 03, 2012 6:22 pm
by Awaclus
elmo123 wrote:Noniin, nyt kaikki maailmanloppufanaatikot laskevat yhdessä ensi jouluaatonaatonaatonaattoon. Kun aika koittaa ilman minkäänlaista loppua, he sopivat vain uuden päivämäärän, jonka "kokenut" maailmanloppujen ennustaja valitsee.
Maailmanloppu tulee jos se on tullakseen ja on tullakseen jos se tulee, 50% todennäköisyys. Sen sijaan on ihan naurettavaa, että maailmanlopun ennustaja voi olla "kokenut".

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Tue Jan 03, 2012 6:29 pm
by elmo123
Chaosworm wrote:Sen sijaan on ihan naurettavaa, että maailmanlopun ennustaja voi olla "kokenut".
Kuten Oscar Wilde sanoi: "Kokemus on nimi, jonka annamme erehdyksillemme"

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Tue Jan 03, 2012 9:01 pm
by Zero
CoolBasic - Uusia Suomen Toivoja jo vuodesta 2006 ;)

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Wed Jan 04, 2012 12:21 am
by Pettis
Noni ja nyt sitten otatte siellä neloisvoiton.

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Wed Jan 04, 2012 1:05 am
by esa94
inb4 osallistujia ei ole muita

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Wed Jan 04, 2012 1:19 am
by Peltsi
Tulin tässä ajatelleeksi, että kun tännekkin silloin joskus rekisteröity ja piti keksiä nimimerkki, tuli siinä repästyä sitten lempinimi siihen tarkoitukseen. Nyt tosin sitten mietiskelin, että ei mahda kovin "uniikki" olla sekään (ei muuten mitään vikaa, mutta rassaa vaan se, että mahdollisesti munkin nimimerkkiä käytetään monessakin paikkaa aktiivisesti...) joten kävi mielessä vaihtaa sitä. Eihän siinäkään mitään, mutta kun sivuillakin on domainia myöten nimimerkki käytössä, ja täälläkin tullut nykyisellä postattua jo jonkunverran, että minkähänlainen soppa siitä itellekkin syntyisi jos alkaisi vaihtamaan noinvain... :roll:

Ja sitten jos jaksaisi alkaa vaihtamaan, pitäisi myös ensin keksiä uusi. Ideoita mitä teen tämän asian kanssa?

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Wed Jan 04, 2012 1:32 am
by esa94
Jos jaksaisin niin unifioisin kaikki tunnukseni mut niin kauan kun pidän saman IRC-nikin nii tääki saa säilyä.

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Wed Jan 04, 2012 10:06 am
by MaGetzUb
Peltsi wrote:Tulin tässä ajatelleeksi, että kun tännekkin silloin joskus rekisteröity ja piti keksiä nimimerkki, tuli siinä repästyä sitten lempinimi siihen tarkoitukseen. Nyt tosin sitten mietiskelin, että ei mahda kovin "uniikki" olla sekään (ei muuten mitään vikaa, mutta rassaa vaan se, että mahdollisesti munkin nimimerkkiä käytetään monessakin paikkaa aktiivisesti...) joten kävi mielessä vaihtaa sitä. Eihän siinäkään mitään, mutta kun sivuillakin on domainia myöten nimimerkki käytössä, ja täälläkin tullut nykyisellä postattua jo jonkunverran, että minkähänlainen soppa siitä itellekkin syntyisi jos alkaisi vaihtamaan noinvain... :roll:

Ja sitten jos jaksaisi alkaa vaihtamaan, pitäisi myös ensin keksiä uusi. Ideoita mitä teen tämän asian kanssa?
Itselläni on tiedettävästi aika uniikki nickki. En ole kyllä missään nähnyt tätä MaGetzUbia käytettävän, paitsi niissä palveluissa, joihin olen itse rekisteröitynyt. :D Minulla on myös toinenkin nick, joka on Getzuma, mutta sitä en käytä oikeastaan monessakaan paikassa... Mikserissä on GetzumaWorks, ja sitten taas TheNewBoston foorumeilla käytän pelkkää Getzuma:a.. :D
EDIT:

Ai niin ja aikoinaan olen ollut myös Maketsup... Joka on mielestäni kuiva x)

Btw sen verran mainostaisin TheNewBoston sivustoa, että sielä on todella paljon videotutoriaaleja eri ohjelmointikieliin ja nämä henkilöt jotka niitä tekee, on todella kokeneita koodareita, että tutustukaa ihmeessä. :D Sivun idea on ilmainen opetus, ainoa vaatimus on siis ymmärtää Englannin kieltä. Tässä esim 73 C++ videotutoa ihan perusteista asti luokkiin ja kaikkeen muuhun jännään.

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Wed Jan 04, 2012 12:14 pm
by skorpioni-cb
Noniin, nyt ollaan palattu meidän keskuuteen(kaikkia varmaan kinosti :D)

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Wed Jan 04, 2012 12:39 pm
by Latexi95
Itselläni tämä Latexi95 tunnus on vakio. Se on minulla oikeastaan jokaikisessä paikassa.

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Wed Jan 04, 2012 12:53 pm
by ukkeli
Kun rekisteröin itseni tänne, en keksinyt parempaa ja laitoin ukkeli. Nyt tympii, koska joka foorumilla, ainakin joku käyttää tätä nickkiä. Pitäisi vaihtaa Whiteen...

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Wed Jan 04, 2012 12:55 pm
by naputtelija
Perusnickinä naputtelija, Steamissa Peppe-poika lempinimen mukaan ja ruuvipenkin robofoorumeilla made of circuit.

Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Wed Jan 04, 2012 1:17 pm
by axu
ukkeli wrote:Kun rekisteröin itseni tänne, en keksinyt parempaa ja laitoin ukkeli. Nyt tympii, koska joka foorumilla, ainakin joku käyttää tätä nickkiä. Pitäisi vaihtaa Whiteen...
Ja Whitekö ei sitten olisi käytössä?

Pari kertaa olen törmännyt aXu:un aikaisemmin, joka on suht ihmeellistä kolmen kirjaimen nimeksi. Silloin jälkiliitteeksi _AP. Tässä nimessä ei oikeastaan harmita muu kuin se, että täällä olen kirjoittanut x:n pienellä vaikka kaikkialla muualla isolla :P.
EDIT:

Vielä tuosta noppaongelmastani: Kirjoittamani esimerkin voisi ehkä muokata käyttämään rekursiota, jolloin saadaan tarkistettua mielivaltainen määrä noppia. Funktioiden kutsuminen cb:llä on kuitenkin niin hidasta, että rekursiota yritän välttää. Toisaalta, ellen sitten halua kymmeniä tuhansia todennäköisyyksiä laskea nopeasti, sillä ei varmaan ole liiaksi hidastavaa vaikutusta :D Ja nuo merkkijonot saatta kyllä olla suurempi hidastamisen aiheuttaja.
EDIT2:
Onnistui! Odottakaa Yatzy-avustajaa lähipäivinä.


Re: Offtopic (I/2012)

Posted: Wed Jan 04, 2012 2:22 pm
by Awaclus
Itseni on pariin kertaan törmännyt tilanteeseen, jossa nick oli jo käytössä (toinen oli MTGOnlinessa, toinen jollain foorumilla). Silloin olen ollut joko Kamahl tai Chaosworm156. Kertaakaan en ole kumpaakaan ensin ehtinyttä kaaosmatoa missään nähnyt kuitenkaan. Kamahlia olen myös käyttänyt tilanteessa, jossa haluan esiintyä hieman anonyymimpänä kuin kaikkien tietämä Chaosworm.