Näppäimistöt

Muu yhteisön välinen keskustelu.
User avatar
anttipanda
Active Member
Posts: 248
Joined: Mon Aug 27, 2007 9:23 pm
Location: Oulu

Re: Näppäimistöt

Post by anttipanda » Thu Jun 04, 2009 8:55 am

Langattomat näppikset on kyllä mielestäni aika harmonikasta. Näytön edessä sitä tulee kuitenkin istuttua kun konetta käyttää, eikä kaksi piuhaa pöydällä haittaa yhtään mitään. Patterilliset hiiret on inhottavan painavia.

Piuhat säästää pattereita, luontoa ja hermoja.
OoO

User avatar
Jare
Devoted Member
Posts: 867
Joined: Mon Aug 27, 2007 10:18 pm
Location: Pori
Contact:

Re: Näppäimistöt

Post by Jare » Thu Jun 04, 2009 4:04 pm

anttipanda wrote:Langattomat näppikset on kyllä mielestäni aika harmonikasta. Näytön edessä sitä tulee kuitenkin istuttua kun konetta käyttää, eikä kaksi piuhaa pöydällä haittaa yhtään mitään. Patterilliset hiiret on inhottavan painavia.

Piuhat säästää pattereita, luontoa ja hermoja.
Tuskin langattoman näppiksen pointti koskaan on se, että sitä käytettäisiin usein kymmenen metrin päässä koneesta. Aikanaan saattoi olla markkinointikikka, että "voit käyttää konettasi ottaessasi aurinkoa takapihalla", mutta nykyään syy hankkia langaton näppis on ihan muualla. Jos leffaa sattuu katsomaan vaikka maatessaan vuoteella, voi näppis hyvin toimia kaukosäätimen korvikkeena. Tämä tosin on harvinaista. Langaton näppis on kuitenkin helppo siirtää pois tieltä kun tarvitsee pöydällä tilaa vaikka käsin kirjoittamista varten.

Paristot tuskin kuluttavat luontoa hirveästi lankaa enemmän, jos käyttää ladattavia paristoja. Ja paristojen vaihtoon kyllästyneille voin sanoa, että kannattaa ostaa Logitech:n näppis ja/tai hiiri. Itsellä on ollut yksi Logitechin näppis ja muutama kappale saman leirin hiiriä. Näppikseen vaihdoin paristot tässä parin kuukauden sisällä. Sitä edeltävä paristojen vaihto taisi tapahtua reilu vuosi sitten - tosin välissä oli puoli vuotta armeijaa, jolloin koneen käyttö jäi vähemmälle. Myyntipakkauksen lupaus paristojen kestosta pitää joka tapauksessa. Ja Logitech yleensä lupaa ainakin yhdeksän kuukautta, missä on oletuksena se, että päivittäinen käyttöaika on useita tunteja.

Hiirissä paristot ovat myös olleet pitkäikäisiä yhtä poikkeusta lukuunottamatta. MX Revolution - joka paristojen sijasta käyttää akkua - kestää ilman lataamista ehkä noin viikon. Lisäksi hiiressä on vieläpä akkumittari, josta näkee helposti, paljonko virtaa on jäljellä. Tarvittaessa laittaa sen sitten telineeseen latautumaan - tosin itseltä se tuppaa välillä unohtumaan.

Paristot painavat hiiressä kieltämättä paljon. Ihmettelen, miksi hiiressä käytetään AA-paristoja AAA-paristojen sijaan. Mutta minulta ei mennyt kauaa tottua painavampaan hiireen. Jossain määrin painava hiiri (totuttuaan siihen) saattaa jopa tuntua vähän paremmalta kuin kevyt hiiri. Painoa tuskin kannattaa kuitenkaan liikaa miettiä, koska tottumiskynnys on matala molempiin suuntiin.

Yhteysongelmia Logitechillä en ole hirveästi kokenut näppäimistöni kanssa, enkä Logitechin omaa radiotekniikkaa käyttävien hiirten kanssa. Sen sijaan yksi bluetoothilla toimiva pikkuhiiri on jäänyt jonnekin nurkkaan pölyyntymään sen vuoksi, että Logitechin softa ei löydä kyseistä hiirtä kannettavalla tietokoneellani. Ihmeellistä tässä on se, että Windows löytää hiiren ja pystyy käyttämään sitä, mutta säädöt ja tarkkuus ovat pielessä. Jos Logitechin ohjelmisto löytäisi hiiren, voisi sillä säätää asetukset kuntoon ja uskoisin hiiren tällöin toimivan tarkasti. Olen saanut sen käsityksen, että kannettavan oma hiiri "peittää" Bluetooth-hiiren jollain tavalla. Toinen ongelma oli se, että hiiri ei toimi Windowsin käynnistyksessä, vaan vasta kun bluetooth-ajuri on latautunut ja löytänyt hiiren. Joten neuvon välttämään Bluetooth-hiiriä. Tavalliset radiotekniikkaan perustuvat hiiret saavat yhteyden ilman mitään ajureita.

Lyhysti sanottuna langattoman etu on mielestäni lähinnä siinä, että se on helppo siirtää pois tieltä ja tarvittaessa vähän kauemmaksikin. Haittapuolet langallisiin verrattuna ovat pienet, jos osaa välttää Bluetooth-ansakuoppaa. IMO

User avatar
Sami345
Advanced Member
Posts: 349
Joined: Fri Aug 31, 2007 4:52 pm
Contact:

Re: Näppäimistöt

Post by Sami345 » Fri Jun 05, 2009 12:07 am

Itselläni on täällähetkin käytössäni HP SK-2960. Kirjoitusvirheitä tällä näppäimistöllä on tullut paljon, mutta se saattaa johtua ihan itsestäni. :D Sivuilla olevat pikanäppäimet ovat melko toimimattomia. Osa niistä on turhia, toiset toimivat vain joidenkin satunnaisten ohjelmien kanssa. Esimerkiksi nuo oikeassa reunassa olevat musiikinhallintapainikkeet ovat suostuneen toimimaan vain WMP:n ja Spotifyn kanssa.

Langattomista näppäimistöistä sen verran, että itsellä oli kerran sellainen, mutta se jätti välillä merkkejä välistä ja hermostuin. Se saattoi johtua tosin halvasta hinnasta. Näppäimistön ja hiiren yhteishinta taisi olla jotain 10-20e.
Projektit: Fiperus - Jäädytetty pidemmäksi aikaa.
Voitot: Viikkokisa XIII, Pikapelikisa 3, Pikapelikisa 13
http://www.sami345.tk/

User avatar
anttipanda
Active Member
Posts: 248
Joined: Mon Aug 27, 2007 9:23 pm
Location: Oulu

Re: Näppäimistöt

Post by anttipanda » Mon Jun 08, 2009 12:00 am

Haittapuolet langallisiin verrattuna ovat pienet, jos osaa välttää Bluetooth-ansakuoppaa. IMO
Myönnät siis että haittapuolia löytyy, vaikkakin pieniä ;) Too much hassle without dem wires, IMO.
OoO

User avatar
Viltzu
Guru
Posts: 1132
Joined: Sun Aug 26, 2007 5:45 pm
Location: Alavieska
Contact:

Re: Näppäimistöt

Post by Viltzu » Tue Jun 09, 2009 3:19 pm

Kotimikron 9:stä lehdestä huomasin erään pelinäppäimistön.

Microsoft Sidewinder X6
Hiottu pelinäppäimistö

Kun Microsoft SideWinder X6 liitetään tietokoneeseen, selviää heti, että kyse ei ole aivan näppäimistöstä. Mustiin näppäimiin syttyy heikko punainen taustavalo, minkä lisäksi numeronäppäimistö on irrallinen ja se voidaan asentaa joko normaaliin kirjainnäppäimistön oikealle tai vasemmalle puolelle.

Näppäimistö on niin litteä, että hyvän työskentelyasennon löytäminen on hankalaa, mutta toisaalta laitetta ei olekkaan tarkoitettu tavalliseen toimistotyöskentelyyn. Pelikäytössä laite pääsee oikeuksiinsa. Siinä on muun muassa kuusi makropainiketta, joihin voidaan tallentaa 12 esimerkiksi ammuskelupeleissä tarvittavaa toimintosarjaa. Jos makrojen tallentamiseen käytetään myös numeronäppäimistöä, näppäimistöllä voidaan hallita kaikkiaan 30 makroa.

Makron nauhoitus aloitetaan painamalla makropainiketta. Makroon tallentuu sekä toimintosarja että nopeus, jolla toiminnot tehdään. Näppäimistö sisältää myös hyödyllisen painikkeen, jolla pelaaja voi valita peliprofiilin kolmesta ennalta asennetusta vaihtoehdosta. Näin peliasetuksia ei tarvitse käydä läpi aina kun vaihdetaan peliä.
Näppäimistön ylälaidasta löytyy myös kaksi isoa säätönuppia, joilla voi säätää äänenvoimakkuuta ja näytön kirkkautta.

Arvosana: 8, Vannoutuneen pc-pelaajan näppäimistö. Ei sovellu tavalliseen toimistokäyttöön.

+Upea pelinäppäimistö
+Tallentaa makroja
-Ei normaalikäyttöön

User avatar
Ruuttu
Devoted Member
Posts: 687
Joined: Thu Aug 30, 2007 5:11 pm
Location: Finland, Sipoo

Re: Näppäimistöt

Post by Ruuttu » Mon Jun 15, 2009 3:50 pm

Tuli juuri ostettua Logitechin mielikuvituksellisesti nimetty Media Keyboard. Kirjoitustuntuma on hyvä ja naputusäänet hiljaiset, pikanäppäimiä (musatoistimen ohjaus, voluumi, netti, yms. yms.) löytyy runsaasti ja kaikki pikanäppäimet ohjelmoitavia. Näppis on suhteellisen tyylikäs, roiskevesitiivis, ja siinä on viiden vuoden takuu. Kaiken tämän sain omakseni 15 eurolla, tosin esim. Gigantista saisi jopa 13 eurolla.

Suosittelen.

Kuva
Last edited by Ruuttu on Mon Jun 15, 2009 4:51 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Koodiapina
Forum Veteran
Posts: 2396
Joined: Tue Aug 28, 2007 4:20 pm
Contact:

Re: Näppäimistöt

Post by Koodiapina » Mon Jun 15, 2009 4:19 pm

Itse en ole koskaan käyttänyt näppäimistön netti-, sähköposti-, jne. tyylisiä pikanäppäimiä. Tuntuu vaan jotenkin normaalimmalta klikata jutut itse tuolta jostain linkkien/pikakuvakkeiden takaa.

Itsellä on Acer Aspire 9300 -kannettavaan integroitu näppäimistö. Mukana on mm. numpad, jota ilman joitain roguelikejä ei voisi oikein mielekkäästi pelata. Näppäimistö on mitä luultavammin roiskesuojattu, koska kokikset on kaatuneet pari kertaa päälle ja toimii vieläkin. Kaikki näppäimet ovat samalla korkeudella, johon kesti vähän aikaa tottua, mutta nykyisin tuntuu ihan luontevalta. Eritysplussaa siitä, että entter-näppäin on sellainen neljän normi-näppäimen kokoinen kuten kuuluukin. Ergonomiasta voitaisiin mainita, että näin kesälomalla olen tottunut olemaan koneella noin 15 tuntia päivässä, eikä mikään osa käsistä ole koskaan tullut kipeäksi/väsyneeksi. Muilla näppäimistöillä olen huomannut kipeytyneet ranteet jo tunnin kuluessa, jopa rannetukien kanssa.
Olen liian älykäs ollakseni väärässä. Jos olet kanssani eri mieltä, suosittelen sinua pohtimaan omaa elämänkatsomustasi ja sen perusteita.

User avatar
Ruuttu
Devoted Member
Posts: 687
Joined: Thu Aug 30, 2007 5:11 pm
Location: Finland, Sipoo

Re: Näppäimistöt

Post by Ruuttu » Mon Jun 15, 2009 4:49 pm

Tjoo, mullakin tuli aika nopeasti korvattua tulosta yms. turhakkeet muilla toiminnoilla. Sähköpostinappulasta käynnistyy muistio (kirjekuoren kuvake sopi siihen loogisimmin)

Voluumi, seuraava ja edellinen kappale yms. on kyllä käteviä nappuloita jos sattuu musiikkia kuuntelemaan koodailun ohessa.

Post Reply