Näppäimistöt

Muu yhteisön välinen keskustelu.
User avatar
Pettis
The Evil Admin
The Evil Admin
Posts: 1042
Joined: Sun Aug 26, 2007 5:08 pm
Location: Rovaniemi
Contact:

Näppäimistöt

Post by Pettis » Sun May 31, 2009 5:20 pm

Terve kaikki.

Näppäimistöhän on jokaisen koodarin ja muutenkin koneella kirjoittavan tärkein työväline. Ajoittain näppäimistö joko kuluu käyttökelvottomaksi tai muuten menee pilalle ja tilalle joutuu hankkimaan uuden.

Itse olen tässä harkitsemassa uutta näppäimistöä, koska onnistuin pilaamaan muutaman napin nykyisestä avaamalla näppäinhattuja puhdistusta varten. Ohuet muoviosat eivät kestäneetkään näppäimistössä ja osa napeista muuttui jäykiksi tai tuntumaltaan huonoiksi.

Tämän viestiketjun idea? Se on hyvin selkeä: kertokaa kokemuksianne erilaisista näppäimistöistä ja kertokaa mielipiteenne siitä, että mikä on paras näppäimistö jota olette käyttäneet. Miksi se on paras? Millaisista näppäimistöistä pidätte? Haaveilut jostain Optimus Maximus -näppiksestä voitanee jättää kokonaan pois.

Itse arvostan näppäimistössä hyvää kirjoitustuntumaa ja tuntuu siltä, että erilaiset kannettavien tietokoneiden näppäimistötekniikkaa lähetllä olevat näppäimistöt ovat olleet parhaita. Korkeahattuiset näppäimistöt ovat mielestäni tuntumalta huonoja kirjoittaa. Nykyinen näppäimistö on Logitechin UltraX Premium. Aluksi tämä näppäimistö oli aivan loistava kirjoittaa, mutta nyt myöhemmin on alkanut tuntumaan siltä, että näppäimistön tuntuma on muuttunut huonommaksi. Viimeaikoina olen alkanut arvostamaan myös ergonomiaa, sillä ranteeni kipeytyvät nykyisin herkästi koneella kirjoittelusta. Suurimpana syynä lienee ranteiden luonnoton asento kirjoittaessa.

Mutta heitän pallon nyt teille. Auttakaa koodaria löytämään se täydellinen näppäimistö :)
CB Repository .com - Sinne ne kaikki koodit menneet on!
MunVerkko - Ilmaisia foorumeita ja blogeja

Igr0
Active Member
Posts: 110
Joined: Thu Oct 02, 2008 8:04 pm
Location: Helsinki, Finland

Re: Näppäimistöt

Post by Igr0 » Sun May 31, 2009 5:43 pm

Itellä on nyt vajaa pari vuotta ollu Logitechin G15 ja on ollut ihan hyvä, varsinki pelaillessa. Näppäimet on aika korkeat varsinki jos vertaa joihinki läppäreiden näppäimiin. Plussaa tässä on erityisesti taustavalo(valonarka nörtti tykkää :) ) ja tuo pikkunen lcd-näyttö tossa yläreunassa.

Siihen näyttöön ku saa vaikka sun mitä näkymään ku näkee enemmän tai vähemmän vaivaa. Esmes siitä on hyvä kattella pelatessa kelloa yms. ja samoin saa kivasti näkyviin paraikaa soivan biisin ja sitä voi sitten pausetella ja muuta semmosta kun on kanssa medianohjausnappeja tuossa näytön vieressä. Volyymin saa myös mukavasti säädettyä näppiksestä ja windowsnapit saa pois käytöstä tarpeen mukaan(itse tosin olen niin skilled etten sörki pelatessa kauhean usein noita windowsnappeja ;) ). Makronappejakin löytyy, mutta itse en ole niitä oppinut oikein käyttämään, joten niistä ei sen enempää.

Ongelmia tän kanssa on se että vasen shifti ei oikein aina reagoi kunnolla ja kun joskus pelaa pidempään jotain nettiräiskyttelyä, niin rupeaa tuntumaan ilkeästi ranteessa ja sormissa. Ei tämä ehkä paras mahdollinen näppis ole mutta paras näppis minkä olen omistanut. Nii ja löytyy tästä kanssa kaks usb-reikää jos tarvetta tulee.

User avatar
CCE
Artist
Artist
Posts: 650
Joined: Mon Aug 27, 2007 9:53 pm

Re: Näppäimistöt

Post by CCE » Sun May 31, 2009 6:33 pm

Tällä hetkellä koodauskoneessa käytössä IBM KB-8926 Näppäintuntuma on todella kehno, luultavasti johtuen näppäimistön korkeasta iästä sekä kovakouraisesta säilytyksestä. Nappuloiden korkeat hatut heiluvat itsekseen ja painamisvälimatka on suhteellisen korkea, lisäksi näppäintä painaessa ei voi olla varma menikö nappi pohjaan sillä liike on varsin pehmeä. Välilyöntikin keikkuu hassusti ja jättääkin välillä painalluksia rekisteröimättä.

Ainoa osa näppäimistöä joka toimii kuin kuuluukin on sen numpad, mutta se ei paljoa pelasta. En suosittele kenellekkään, hyi. :<

User avatar
Viltzu
Guru
Posts: 1132
Joined: Sun Aug 26, 2007 5:45 pm
Location: Alavieska
Contact:

Re: Näppäimistöt

Post by Viltzu » Sun May 31, 2009 8:03 pm

Igr0 wrote:Itellä on nyt vajaa pari vuotta ollu Logitechin G15 ...
Ja lisäsin vielä tuohon, että näppäimistön takanahan on 2 USB paikkaa. Tosin virta ei aina riitä. Valittaa joissakin laitteissa, että ei saa tarpeeksi virtaa. Mutta ainakin langattoman hiiren putikan siihen saa. Itselläni siis ei ole tätä, mutta veljellä on. (Minulla tälläinen veljen uuden koneen mukana tullut Acerin näppäimistö. :P)

User avatar
Pettis
The Evil Admin
The Evil Admin
Posts: 1042
Joined: Sun Aug 26, 2007 5:08 pm
Location: Rovaniemi
Contact:

Re: Näppäimistöt

Post by Pettis » Sun May 31, 2009 8:24 pm

Pelinäppäimistönä G15 voi olla hyvä, mutta kirjoitustyöhön se on mielestäni surkea. Toisaalta tämä mun litteä näppäimistö ei ole kovin hyvä pelikäytössä :)

Onko porukka kokeillut sellaisia kaarevia näppäimistöjä? Vaikea oppia niihin? Auttaako rannekipuihin?
CB Repository .com - Sinne ne kaikki koodit menneet on!
MunVerkko - Ilmaisia foorumeita ja blogeja

User avatar
Sly_Jack0
Devoted Member
Posts: 612
Joined: Mon Dec 10, 2007 9:25 am

Re: Näppäimistöt

Post by Sly_Jack0 » Sun May 31, 2009 8:25 pm

Itseltäni löytyy tälläinen Logitech UltraX - näppis ja hyvin tyytyväinen olen ollut. Näppäintuntuma on lähellä kannettavien näppäimistöjä ja melko lailla täydellinen. Tässä on myös se hyvä puoli, että kaikki näpääimet ovet juuri sillä lailla kuin pitääkin, eikä esim. delete-nappi ole hervottmän iso. Miinuksena voisi mainita, että ergonomia ei ole mitenkään yber, vaan ihan perusnäppäis tasoa. Yksi ainoa vika on ollut: n-kirjain ei yhdessä vaiheessa toiminut oikein, vaan tuntui jotenkin jäykältä. Sitten se vain jossain välissä katosi ja nyt toimii taas normaalisti, varmaan jotain roskaa/likaa ollut välissä.
EDIT:

Jos tuon aikoo ostaa niin ei sitten välttämättä löydy hyllystä. Tämänkin kun ostettiin, niin jouduttiin pyytää myyjää hakemaan varastosta. Bulk pakattu kun oli.


User avatar
Pettis
The Evil Admin
The Evil Admin
Posts: 1042
Joined: Sun Aug 26, 2007 5:08 pm
Location: Rovaniemi
Contact:

Re: Näppäimistöt

Post by Pettis » Sun May 31, 2009 8:59 pm

Sly_Jack0: Itsellä tosiaan samanlainen ja kerroinkin siitä tuossa ensimmäisessä viestissä. Saattaapi olla, että laitan uuden tämmöisen tilaukseen ja pistän tän nykyisen kaappiin varanäppikseksi. Jospa se seuraavakin olisi hyvä ainakin sen vuoden.

Itse ostin geelirannetuen tämän kaveriksi ja ranteet on hieman paremmassa kunnossa olleet.
CB Repository .com - Sinne ne kaikki koodit menneet on!
MunVerkko - Ilmaisia foorumeita ja blogeja

User avatar
Ozcar
Advanced Member
Posts: 439
Joined: Mon Aug 27, 2007 8:43 pm
Location: Helsinki

Re: Näppäimistöt

Post by Ozcar » Mon Jun 01, 2009 12:55 am

Itse olen aivan eri mieltä, kannettavien näppäimistöt ovat tuntumaltaan kamalia ja vain korkeahattuisista saa tarpeeksi palautetta iskujen menemisestä perille että kirjoittamisen voi oikeasti siirtää lihasmuistin tarkkailtavaksi. Lisäksi tiukkaan ahdetut kannettavanäppikset usein aiheuttavat ikäviä vikaiskuja lähinnä entterit ääkkösiä lähellä olevan sijoittelun takia, joka esimerkiksi pikaviestimissä voi lähettää viestin keskeneräisenä matkaan. Tietenkin irrallinen näppis kunnon tilalla poistaa ongelman, mutta silti koen näppäintuntuman heikoksi sekä kirjoittamisen vaivalloiseksi.

Oma näppis on Logitechin perusmatto, jo kolmatta vuotta pöydällä istuvana. Koneen mukana sen sai, eikä siihen selvästikään miljoonia suunnitteluun ole tuhlattu, mutta kokemus on osoittanut sen olevan loistava kaikkeen työhön. Aina ei tarvita tuhatta usb-porttia sekä tsiljoonaa makronäppäintä, ja yksinkertainen näppäimistö onnistuu hoitamaan homman kotiin parhaiten. Jämäkät napit naksahtavat hennosti sormien alla kun viesti menee perille, ja tuon palautteen oppiminen mahdollistaa kirjoittamisen virheettömästi vaikka silmät kiinni. Kun ei tarvitse keskittyä kirjoittamiseen vaan sisällön tuottamiseen sujuvat kaiken maailman kirjoitelmatkin paljon paremmin.
Ratkaisit juuri universaaliongelman! Hienoa, ota keksi.

Filosofia on ajattelun taidetta, mutta sen maalari elää juoden apurahojaan masennukseensa.

Awaclus
Forum Veteran
Posts: 2939
Joined: Tue Aug 28, 2007 2:50 pm

Re: Näppäimistöt

Post by Awaclus » Mon Jun 01, 2009 1:28 am

HP:n joku langaton näppis itsellä, ja en yhtään tykkää. Näppiksessä sinäänsä ei ole mitään vikaa, mutta langattomuus rasittaa: "oho, näppiksestä loppui paristot juuri silloin, kun joku on tulossa listimään hahmoni", "oho, kirjoittelin siinä sitten isoäidilleni sähköpostia, että vihastuttaa, mutta paristot olivat niin vähissä, että 'has' jäi pois", jne, jne on äärimmäisen ärsyttävää.

User avatar
SPuntte
Tech Developer
Tech Developer
Posts: 650
Joined: Mon Aug 27, 2007 9:51 pm
Location: Helsinki, Finland
Contact:

Re: Näppäimistöt

Post by SPuntte » Mon Jun 01, 2009 11:04 am

Täältä löytyy MikroBitinkin "lamanäppikseksi" haukkuma Microsoft Wired Keyboard 600. Hankin sen lähinnä korvaamaan EeePC 901:n näppäimistön vikoja, joita joku jo tuossa esittelikin. Näppis sai muistaakseni aika kovaa huutia MB:ltä, joka on oikeutettua, jos hakee laajan toiminnallisuuden omaavaa näppäimistöä, kuten esimerkiksi tuo G15.

Mielestäni on kuitenkin tyhmää alkaa vinkua lisäkilkkeiden puutteesta, jos kyseessä on perusnäppäimistöksi tarkoitettu malli. Minulle makronäppäimet, pyörivät äänenvoimakkuuden säätönupit ja lcd-näytöt ovat näppäimistössä lähinnä kirosanoja. Halusinkin näppäimistön, joka on ominaisuuksiltaan mahdollisimman pelkistetty, kytkeytyy langalla USB-porttiin ja maksaa mahdollisimman vähän. Tämä microsoftin malli täytti edelliset ja lisäksi vielä näyttää suhteellisen kivalta, ja on tämän hintaluokan näppäimistöksi tuntumaltaa hyvä.

Näppäimistö ja itse näppäinten profiili on matala, joten käsien asento pysyy ilman rannetukeakin kohtuu ergonomisena. En tosin ole kokeillut, miten se vaikuttaisi asiaan. Tuntumaa ei voi sanoa jämäkäksi tai tarkan täsmälliseksi, sillä näppäinten päälliset pääsevät hemppumaan kiinnikkeissään hieman. Kuitenkaan tuntuma ei aiheuta virhepainalluksia, kirjainten puuttumista tms, joten toistaiseksi voin olla ostokseeni tyytyväinen. Näkee sitten muuttuuko tämä vuoden parin jälkeen käyttökelvottomaksi, halvalla kaukoidässä kun teetetty on. Mutta joka tapauksessa tämä ainakin Eee901:n näppiksen voittaa, mennen tullen.

Ainoa potentiaalinen miinuspuoli on escin, funktionäppäinten ja muutaman muun näppäimen typistynyt koko, joka tosin ei itseäni häiritse yhtään. Eipähän mene numero- ja funktionäppäimet keskenään sekaisin. Jos funktionäppäimiä kuitenkin joutuu käyttämään aktiivisemmin, saattaa ominaisuus alkaa ärsyttää.

Ja lisättäköön vielä, että "kilkeominaisuuksina" näppiksestäni löytyy laskimen pikakäynnistysnappi numeronäppäimistön yläpuolelta (tullut jopa ihan käytettyä :P) sekä medianhallintaan play/pause, äänenvoimakkuuden säätö ja mykistys, joka on minulle ehkä käyttökelpoisin nappi. Kätevää, kun voi koneen käynnistyttyä palauttaa tai sitä sulkiessa mykistää äänet, jolloin välttyy windowsin ah-niin-ihanilta sulkemis- ja käynnistysääniltä.
CoolBasic henkilökuntaa
Tech-kehittäjä
CoolBasic Classic, Cool VES

CoolPhysicsEngine | MissileSystem | Jana-ympyrä -törmäys | cbSimpleTexture | CoolCPLX

User avatar
Viltzu
Guru
Posts: 1132
Joined: Sun Aug 26, 2007 5:45 pm
Location: Alavieska
Contact:

Re: Näppäimistöt

Post by Viltzu » Mon Jun 01, 2009 11:51 am

Jos kertoisin tästä näppäimistöstäni hieman jotain ennemmän, vaikka tämä ei olekkaan mikään kummoinen.
Tarkemmin tämä on kai Acer SK-9610 näppäimistö.
Tämä tuli siis veljen uuden koneen mukana, ja Scroll Lockin kohdalla on tämä "e" joka on jokin Acerin juttu.

Mutta eipä tässä muuta ole, en niin välitä millä kirjoitan. :D Ja tässähän on nämä muutamat toimintonäppäimet, joista tulee käytettyä ainoastaan yhtä yhdestätoista, näppäintä joka aukaisee selaimen. :P

Ärsyttävää kun kerran satuin painamaan selain-näppäimen vieressä olevaa valmiustila-näppäintä, oli poltto kesken ja kone meni silti valmiustilaan, meni siis levy pilalle. Sen jälkeen otin napista valmiustila toiminnon pois :P

User avatar
KillBurn
Advanced Member
Posts: 339
Joined: Wed Aug 29, 2007 5:02 pm

Re: Näppäimistöt

Post by KillBurn » Mon Jun 01, 2009 11:56 am

Itsellä on Zboard. Se on tarkoitettu FPS peleille, mutta kyllä muideinkin pelien pelaaminen onnistuu hyvin. Näppäimistöön voi vaihtaa eri näppäinasetelmia esim. Tavallinen näppäimistö, joka tulee mukana, sekä ostettavia lisäasetelmia peleihin kuten WoW. Media ominaisuudet ovat hyvät ja ohjelmoitavia makronäppäimiä on 10. Lisäksi Kaksi 1.0 USB-porttia :cry: . Yhtenä ongelmana kasi näppäin on muuttunut kuutoseksi, mutta muuten näppäimistö on toiminut ihan hyvin. Ei tämmöinen näppäimistö välttämätön ole mutta ihan kiva, varsinkin kun halvalla sain :D
EDIT:

Löysin Esittelyvideon, Jos jotakin kiinostaa.

Sumu Games: Sam, Ur eye!

User avatar
anttipanda
Active Member
Posts: 248
Joined: Mon Aug 27, 2007 9:23 pm
Location: Oulu

Re: Näppäimistöt

Post by anttipanda » Tue Jun 02, 2009 12:34 pm

Mulla on töissä näppiksenä Microsoftin Comfort Curve Keyboard 2000. Siinä on melko maltillinen kaarevuus vaakatasossa, ja tuntuu kirjoittaessa sillä tavalla oikein hyvältä. Olen kokeillut myös sellaisia satulan mallisia näppiksiä, mutta ne on ihan karmeita :)

Näppäimet ovat ehkä vähän tunnottomat, muttei pahat. Näppis on myös pieni eikä lisänappuloita (10kpl) ole liikaa, joten tätä voisin suositella jos tuntumasta tykkää.
OoO

User avatar
esa94
Guru
Posts: 1855
Joined: Tue Sep 04, 2007 5:35 pm

Re: Näppäimistöt

Post by esa94 » Tue Jun 02, 2009 1:37 pm

Läppärin näppis. Aikeissa on tosin ollut hankkia ulkoinen näppäimistövehje, mutta enhän minä sitä tämän piirtopöydän ostamisen jälkeen enää mihinkään saa mahtumaan. Tosin tämä integroitu näppäimistö on ihan laatu, ainoana miinuksena muutaman nappulan hieman hankala sijoittelu ja numpadin puute.

User avatar
MaGetzUb
Guru
Posts: 1715
Joined: Sun Sep 09, 2007 12:35 pm
Location: Alavus

Re: Näppäimistöt

Post by MaGetzUb » Tue Jun 02, 2009 8:04 pm

Hanki vain sellainen perus logitech:in karvahattu malli, jossa ei ole mitään turhia lisä jutskia mukana, ja suosittelen langallisia. Langattomat vievät aina niin p*rhanasti pattereita.
En nyt muista mallia, mutta sellainen musta logitechin perus langallinen malli on tosi hyvä, ja kestävä. :)
Solar Eclipse
Meneillä olevat Projektit:
We're in a simulation, and God is trying to debug us.

User avatar
KilledWhale
Tech Developer
Tech Developer
Posts: 543
Joined: Sun Aug 26, 2007 2:43 pm
Location: Liminka

Re: Näppäimistöt

Post by KilledWhale » Tue Jun 02, 2009 9:03 pm

Itselläni oli joskus langaton micro-onen multimedianäppäimistö. Paristot kestivät monta vuotta (2x AAA), joten siitä plussaa. Sitten niitä huonoja puolia: Näppäimet olivat omasta mielestäni liian korkeita ja pitivät kaameaa melua. Yön pimeydessä dataillessa koko talo heräsi ja valitustahan siitä seurasi. Välillä näppäimistö hukkasi yhteyden koneeseen ja osa multimedianäppäimistä kusi kokonaan. Hintaansa (20e) nähden näppäimistö oli kuitenkin ihan hyvä ja mukana tullut hiiri oli käyttökelpoinen myös.
CoolBasic henkilökuntaa
Kehittäjä

cbFUN Kello
cbSDL
Whale.dy.fi

<@cce> miltäs tuntuu olla suomen paras

Henkru
Advanced Member
Posts: 359
Joined: Sun Aug 26, 2007 2:46 pm

Re: Näppäimistöt

Post by Henkru » Tue Jun 02, 2009 9:08 pm

Itelä tuo G15 löytyy ja tyytyväinen, mutta ei tämä nyt ihan kokoajan kirjotukseen sovi.
Noista kaarevista näppäimistöstä hiukan kokokemusta, kun iskä osti jonkun microsofton kaarevan, joka on vielä vinossa eteenpäin siis ala rivi on korkeammalla kun ylärivi.
Oudoltahan se aluksi tuntui, mutta äkkiä siihen tottuu ja hyvältä se tuntuu.

Mikko77
Newcomer
Posts: 6
Joined: Wed Aug 29, 2007 4:15 pm

Re: Näppäimistöt

Post by Mikko77 » Wed Jun 03, 2009 10:40 am

Onko muuten noissa näppäimistöissä "tekniikassa" jotakin eroja? En nyt siis tarkoita mitään macronamiskoja yms. vaan esim. näppäimistön kykyä rekisteröidä useampi painallus kerrallaan. Tässä kun on tullut näitä näppäimistöjä vaihdeltua, niin tuntuu, että joissakin näppäimistöissä kone piippaa ja kaikki painallukset eivät rekisteröidy, kun painaa liian monta näppäintä samaan aikaan. Ongelma esiintyy varsinkin kaverin kanssa "samalta näppäimistöltä" pelatessa jotakin kaksinpeliä.

Ja sitten ihan aiheeseen. Itseäni ei juurikaan nuo lisäominaisuudet kiinnosta ja nyt on kiinni joku niin perusnäppis kuin voi vaan olla. Härveli kantaa nimeä Logitech Deluxe 250 Keyboard ja näppäimistö olisi muuten täydellinen, mutta siinä näkyy kaikki lika niin hyvin, että oikein hirvittää. Sama ongelma hiiressä ja molemmat laitteet ovat väriltään mustia.

User avatar
Pettis
The Evil Admin
The Evil Admin
Posts: 1042
Joined: Sun Aug 26, 2007 5:08 pm
Location: Rovaniemi
Contact:

Re: Näppäimistöt

Post by Pettis » Wed Jun 03, 2009 10:02 pm

Vanhat näppikset rekisteröi hyvin useampia näppäimen painalluksia, mutta nykyaikaiset näppäimistöt tehdään halvalla tekniikalla ja ne eivät rekisteröi niin montaa painallusta. Ongelma on lähinnä siinä, että tietyt yhdistelmät eivät toimi, kun taas samojen nappien kanssa jokin toinen nappi voikin toimia. Kone kyllä ehtii mukaan vaikka kaikkiin näppäimiin, mutta näppäimistöt ovat se rajoite. Laadukkaammissa näppäimistöissä ja pelinäppiksissä todennäköisesti toimii paremmin useammat yhtäaikaiset napin.

Lian näkymiseen auttaa se, että pitää näppiksen puhtaana :)
CB Repository .com - Sinne ne kaikki koodit menneet on!
MunVerkko - Ilmaisia foorumeita ja blogeja

User avatar
Ruuttu
Devoted Member
Posts: 687
Joined: Thu Aug 30, 2007 5:11 pm
Location: Finland, Sipoo

Re: Näppäimistöt

Post by Ruuttu » Wed Jun 03, 2009 10:10 pm

Onko langattomissa näppäimistöissä muuten yleensä minkäänlaista viivettä / häiriöitä yms.? Mulla on logitechin langaton hiiri ja jostain *piip* syystä laite klikkailee miten sattuu vaikka siihen työntäisi tuoreet paristot suoraan pakkauksesta ja vastaanottimen tuuman päähän hiirestä. Tämä häiritsee ihan saatanasti kuvanmuokkauksessa (painat hiirtä pohjaan ja pensseli piirtää katkoviivaa) mutta jos näppäimistökin tekisi samaa, todennäköisesti tappaisin itseni. Ei, ensin sahaisin näppäimistön rautasahalla kahtia, ja vasta sitten tappaisin itseni. Tai oikeastaan varmaan vain palauttaisin tuotteen kauppaan ja irvistäisin kassaneidille rumasti.

Post Reply