Suttuprötö ja GPL

Jaa meneillään olevat projektisi tai valmiit pelit muun yhteisön kanssa täällä.
Post Reply
User avatar
ezbe
Tech Developer
Tech Developer
Posts: 93
Joined: Fri May 08, 2009 6:53 pm

Suttuprötö ja GPL

Post by ezbe » Sun Dec 06, 2009 1:52 pm

Hej på dig, sunnuntain krapula- ja itsenäisyyspäivän kunniaksi päätin hoitaa yhden pikku jutun, joka on jäänyt takaraivoon kaivelemaan... Foorumin vanhemmat parrat muistanevat kesäkisapelini vuodelta 2006, eli Suttuprötön. Suttuprötö on (avaruus-)shoot'em'up -engine, jonka mukana tulee kaksi kenttää (esimerkki-"skriptejä"). "Skripti"-termiä kuitenkin käytetään tässä kohtuu löyhästi, ehkä "datatiedostot" tai vastaava olisi parempi termi.


Suttuprötö, ver 1.01 (julkaistu 29.7.2006): 1,25mt
http://ezbe.iio6s.info/SuttuProto_101.zip

Edit: lisätty muutama kuva
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Pelinähän tuo nyt ei kovin kummoinen ole, mutta oikea pommi tuleekin tässä: Ideana on että julkaisen kyseisen projektin lähdekoodin avoimena (ylläolevan linkin takaa löytyvä paketti ei sisällä lähdekoodia, ja on normaalien tekijänoikeuksien alainen kaikilta osin), GNU GPL-lisenssin alaisuudessa yhteisölle jatkokehiteltäväksi. GPL on muun muassa Linux-ytimen lisenssi. GPL-lisenssi pähkinänkuoressa tarkoittaa, että (pääosin copypastea http://linux.fi/wiki/GPL :stä):
 • * Ohjelmaa saa vapaasti käyttää ja tutkia
  * Ohjelmaa saa jakaa edelleen, kunhan lähdekoodi ja lisenssi (gpl.txt) annetaan mukaan
  * Ohjelmaan saa tehdä muutoksia ja näitä muutoksia levittää edelleen, kunhan muutoksista ilmoittaa selvästi (yleensä changelog-tiedostossa), GPL-ilmoituksia ei poista ja muunnettu lähdekoodi ja lisenssi annetaan mukaan, sikäli kuin uutta versiota levitetään
  * Ohjelmasta saa ottaa osia ja käyttää muissa ohjelmissa, jotka käyttävät GPL-lisenssin samaa versiota (eli jos jotain ko. projektin osaa käytetään toisessa projektissa, täytyy toisenkin projektin olla GPL:n alaista avointa lähdekoodia), kunhan tekijät mainitaan asianmukaisesti. Monessa ohjelmassa käyttäjän annetaan valita mitä GPL:n versiota käytetään.
  * Jos käyttäjä ei hyväksy GPL:n ehtoja, hänellä ei ole tekijänoikeuslain mukaan lupaa jakaa GPL-lisensoitua ohjelmaa tai siitä johdettuja töitä. Huomaa, että tällöinkin käyttäjä voi jatkaa ohjelman käyttöä, sillä hänellä on tekijänoikeuden mukaiset yksityiskäytön oikeudet.
Käytännössä siis, jos joku tekee muutoksia lähdekoodiin ja haluaa julkaista muunnellun version, myös muunneltu lähdekoodi on pakko julkaista kokonaisuudessaan mukana ja edelleen GPL-lisenssin alaisena. Näin vaikka joku tai jotkut kyllästyisivät jonkun aikaa projektia kehiteltyään, muut voisivat taas jatkaa siitä mihin se on jäänyt. Projekti voisi mahdollisesti jopa haarautua useammaksi erilliseksi projektiksi (moottori taipunee osaavissa käsissä paljon muuhunkin kuin avaruusräiskintöihin), mutta kaikki nämä projektit säilyisivät avoimena lähdekoodina.

Tiettyjä ongelmia tässä tosin tulee esiintymään. Lisenssi koskettaa siis vain lähdekoodia, mutta alleviivataan vielä mitä se käytännössä tarkoittaa:
 • * Alkuperäisten grafiikoiden tekijänoikeus ei kuulu kokonaisuudessaan minulle (vaikka joitakin malleja olen tuohon tehnyt, mutta niihinkin on tekstuurit tehny toinen henkilö, peli käyttää siis spriteinä esirenderöityjä 3d-objekteja), joten lisenssi ei koskettaisi grafiikoita. Tämä voi tuottaa ongelmia, sillä levitysoikeuden suhteen on alkuperäisen tekijän kanssa sovittu, että niitä saa levittää Suttuprötön "virallisen" version mukana, mutta muista projekteista ei ole keskusteltu. Todennäköisesti siis tarkoittaa sitä, että levitettävät grafiikat pitäisi tehdä alusta uudelleen.
  * Äänet ovat public domainia, joten niitä lisenssi ei myöskään kosketa, mutta se ei sinänsä haittaa (koska ne ovat public domainia, ja siten vapaasti käytettävissä)
Tämän lisäksi, vaikka koodi on yleisesti kohtuullisen hyvin kommentoitu (ja kokonaan suomeksi) ja noudattaa selkeää rakennetta (jaettu eri tiedostoihin (taisi olla 16kpl), funktioiden nimissä etuliite joka kertoo missä tiedostossa ko. koodinpätkä sijaitsee yms), sitä on n. 6000 riviä, ja se nojaa vahvasti typeihin ja memblockeihin, joten kokemusta molemmista tarvitaan jo pelkästään koodin ymmärtämiseen. Itse en ole projektiin koskenut yli kolmeen vuoteen (tehty heinäkuussa 2006), joten minulta ei kovin kummoista teknistä apua voi eikä saa odottaa.

Täältäpä nämä löytyvät, nauttikaa (tai jotain):

Suttuprötön lähdekoodi, GPL-lisenssin alaista (ei sisällä graafista mediaa tai ääniä): 72kb
http://ezbe.iio6s.info/Suttuproto_GPL.rar

Mitä jos haluan käyttää pätkää Suttuprötön koodia omassa projektissani?
Onnistuu, mutta periaatteessa projektistasi tulee tällöin GPL:n alaista kokonaisuudessaan. Käytännössä, jos joku ottaa pätkän koodia tästä projektista, heittää sen omaansa ja levittää pelkkää käännettyä versioita, ei sitä kukaan todennäköisesti huomaa (tavukoodia tutkimalla voisi huomata, mutta epäilen että ketään moinen työsarka kiinnostaisi). Tässä tapauksessa kyseessä on vain huono ja moraaliton ihminen, jonka karma tippuu pahasti negatiiviselle. Bad, bad dog. ;)

User avatar
Konstaduck
Advanced Member
Posts: 267
Joined: Sat Dec 17, 2011 4:09 pm
Location: Nurmijärvi, Finland
Contact:

Re: Suttuprötö ja GPL

Post by Konstaduck » Thu Dec 22, 2011 8:05 pm

ei nuo sinun linkit toimi :(
Konstaduck.net
<Ize> Pitäs tehä allekirjotus..
<Ize> Vois keksiä jonkin nasahtavan sanonnan..
<Ize> Siitä tulis upea legenda ja kaikki vaihtaisivat allekirjoituksensa siihen.
<Ize> Ehkä ei kuitenkaa...

Awaclus
Forum Veteran
Posts: 2939
Joined: Tue Aug 28, 2007 2:50 pm

Re: Suttuprötö ja GPL

Post by Awaclus » Thu Dec 22, 2011 8:32 pm

Konstaduck wrote:ei nuo sinun linkit toimi :(
Eikä mikään ihmekään kun yli kaksi vuotta wanha ketju on kyseessä, eikä siihen kertaakaan ole vastattu tai aloitusviestiä muokattu.

Post Reply