Aloittelijat, esittely ohjelmointiin CoolBasic:lla

CoolBasic on ohjelmointikieli, joka toimii kuten mikä tahansa muu ohjelmointikieli. Suurin ero lienee se, että CoolBasicissa on sisäänrakennettuja komentoja esimerkiksi grafiikan näyttämiseen ja äänien soittamiseen. Tämä ominaisuus tekee CoolBasicista helpon ja ihanteellisen työkalun pelien ohjelmointiin.

Mitä ohjelmointi on?

Ohjelmointi on käskyjen kirjoittamista tietokoneelle. Esimerkiksi kun ajastat videon, ohjelmoit siihen nauhoituksen alkamis- ja loppumisajankohdan. Ohjelmointi on siis tosiasiassa tiedon syöttämistä. Tietokoneissa ohjelmointi tarkoittaa sitä, että kirjoitat lähdekoodin, joka käännetään lopuksi tietokoneen ymmärtämään muotoon.

Koska tietokone on tyhmä kuin mikä, on sille esitettävät täsmälliset toimintaohjeet. Tietokone ei osaa tulkita epäselviä ohjeita, mistä syystä ohjelmointikielien rakenne on hyvin yksiselitteinen ja jokaisen komennon vaatima tieto pitää olla esitettynä oikein.

Mikä on kääntäjä?

Ongelma on siinä, että tietokoneet ymmärtävät vain ykkösiä ja nollia. Sitä kutsutaan binäärijärjestelmäksi, jonka perusyksikkönä on bitti. Tavallisen ohjelmoijan on kuitenkin hyvin työlästä kirjoittaa ykkösiä ja nollia, joten tarvitaan tulkki CoolBasicin kieleltä konekielelle. Juuri tällainen on rakennettuna koodieditoriin. Kääntäjä siis tulkkaa (kuten mikä tahansa Suomi-Ruotsi-tulkki) lähdekoodin sellaiseen muotoon, että se voidaan ajaa tietokoneella. Käännös tallennetaan EXE-tiedostoon, josta tulee valmis, suoritettava ohjelma.

Mten käännän EXE-tiedostoksi??

Koodi käännetään painamalla joko F5 (F6) tai valitsemalla valikosta Project/Compile (Build .EXE). Tämän jälkeen CoolBasic aloittaa käännöksen. Mikäli CoolBasic törmää käännöksen aikana johonkin virheeseen, jonka takia koodia ei voida kääntää loppuun, annetaan virheilmoitus ja se rivi, jossa virhe sijaitsee. Jos painoit F5, ohjelma suoritetaan välittömästi käännöksen jälkeen. Ihanteellinen testaukseen.


Edessäni on editori, jossa välkkyy kursori. Mitä teen?

Kirjoitat koodia editoriin. Jos sormi menee suuhun (et tiedä mitä kirjoittaa), tutustu oppitunteihin (paina F8) ja esimerkkeihin. Opit parhaiten rohkeasti kokeilemalla. Jos vain mahdollista, tee virheitä - koska niistä oppii tehokkaasti. Toinen hyvä tapa on kopioida joku valmis koodinpätkä editoriin ja sitten muuttaa jotain kohtia sieltä. Samalla voit seurata miten se vaikuttaa ohjelman toimintaan.


esittely
Seuraava